Hellende daken

Ook bij hellende daken kunnen wij overal mee helpen, of het nou om een pannendak gaat, een shingles dak of natuurleien.

Hellende daken komen toch het meeste voor bij woonhuizen in Haarlem en omstreken, en dan vooral met dakpannen natuurlijk, er gaat niks boven een mooi pannendak met de daarbij horende nokvorsten, kilgoten en kantpannen. Dakpannen gaan z’n 60 tot 80 jaar mee, Dus de meeste huizen die na de jaren ’30 zijn gebouwd hebben of de pannen al vervangen of dat komt er toch echt wel aan. Een totale dak renovatie is toch een hele onderneming en er moet ook zorgvuldig naar de toe te passen daksysteem worden gekeken, welke dakfolie wordt er gebruikt, ga ik isoleren, welke pannen pas ik toe, kan ik nog goed aanhelen met de pannen van de buren. Het zijn allemaal kleine aspecten maar, als iets verkeerd wordt toegepast kan het grote gevolgen hebben, let daar dus heel goed op.

Heel vaak komen we nog daken tegen waarvan de dakpannen eigenlijk nog best wel goed zijn, maar de nokvorsten niet al te best meer zijn. Vroeger zijn ze er met cement opgezet, dat was toen een prima systeem, maar na jaren gaat het scheuren, en liggen je nokvorsten los, een levens gevaarlijke situatie. Een herfst storm erover heen en ja hoor, de telefoon staat rood gloeiend met afgewaaide nokvorsten. Dit is heel goed te verhelpen door de nokvorsten te demonteren, cement resten te verwijderen, een speciale ondervorst te gebruiken, die op de dakpannen kleeft en lucht doorlatend is!, daarna de bestaande nokpannen die er meestal wel heel vanaf gaan terug plaatsen en vast schroeven met rvs schroef aan de nokbalk. Laat je nou niet verlijden om door de schoorsteen veger of van die mensen die aan de deur komen, je vorsten af te smeren met flexim, het ziet er mooi uit van beneden, maar dit doen ze vaak niet op de goede manier en het valt er na een jaar vanaf, en dan heb je niks, zonde van het geld, haal der een expert bij!

Dan hebben we de shingles daken, dit wordt vaak op schuurtjes of tuin huisjes toe gepast, maar je ziet het ook af en toe op woonhuizen. Dit is een goedkope variant om je dak van een bedekking te voorzien, het gaat daarbij ook niet heel lang mee, ongeveer 15 tot 20 jaar. De dak shingles lijkt heel erg op de natuurlei, maar dan is die van bitumen met een leislag erop. Dak shingles zijn in diverse kleuren verkrijgbaar.

Als laatste hebben we de natuurleien daken, dit is wel crème de la crème onder de daken, deze daken gaan z’n 100 jaar mee en zien er erg karakteristiek uit. Leien zijn een natuurproduct en elke lei is dus anders. Leidaken komen niet erg vaak voor en zien je meestal nog op monumentale panden. Leidaken zijn erg kostbaar vanwege de hoge materiaal kosten en er gaan onwijs veel arbeid uren in zitten om een mooi leiendak te maken. Wij doen ook diverse kleine reparatie werkzaamheden aan leidaken.

Heeft u een rare lekkage, liggen er pannen scheef of zijn er een paar stuk, wilt u een dakraam in uw pannendak hebben, of toch het hele dak renoveren, bel ons direct en we helpen u verder.